صنعت قطعه سازی در ایران

ساخت وبلاگ

به گزارش مرکز پژوهش­های مجلس شورای اسلامی، در فاصله سال­های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۶ روند تولید ارزش افزوده در صنعت قطعه سازی کشور کاملا صعودی بوده، اما از سال ۱۳۸۷ به بعد تقریبا روند نزولی در پی گرفته و جایگاه آن به خصوص از سال ۱۳۸۶ به بعد در ارزش افزوده کل بخش صنعت به شدت تنزل یافته است و برخلاف روند سال­های قبل ، در دوره ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰ حتی با افزایش در میزان ارزش افزوده صنعت قطعه سازی، سهم خروجی آن در بخش صنعت با رشد اندکی همراه بوده است که این امر حاکی از تقلیل جایگاه و نقش صنعت قطعه سازی در ارزش افزوده کل بخش صنعت به طور تدریجی است. در سال ۱۳۹۰ کل ارزش افزوده صنعت قطعه سازی کشور حدود ۱۳۵۳ میلیارد ریال بوده که سهم آن از خروجی کل بخش صنعت نیز حدود ۰/۲۲ درصد است.

 

سهم اشتغال در صنعت قطعه سازی

بررسی سهم اشتغال در صنعت قطعه سازی بسیار حائز اهمیت می­باشد، زیرا که در سال­های اخیر این صنعت بیش از ۶ درصد اشتغال کل بخش صنعت را به خود اختصاص داده است. برخلاف روند دیگر شاخص­های کلان، میزان اشتغال در صنعت قطعه سازی در بین سال­های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ با روندی تقریبا صعودی همراه بوده و در سال­های اخیر با دارا بودن حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر شاغل، نقش مهمی را در اقتصاد کشور ایفا می­کند که با توجه به پتانسیل بالای اشتغال­زایی در این بخش از یک طرف و مشکل حاد بیکاری در سطح جوانان تحصیل کرده کشور از سوی دیگر، می­توان توجه مدیران و سیاستگذاران کشور را به این نکته مهم جلب کرد.


واردات قطعات در ایران

ایجاد توازن تجاری در صنعت قطعه سازی از این جهت اهمیت دارد که میزان ورود ارز به کشور و همچنین خروج آن را نمایش می­دهد. میزان واردات قطعات به کشور نشان می­دهد که عمده حجم واردات قطعات به کشور که به صنایع خودروسازی تعلق دارد عموما در دامنه بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیون دلار قرار داشته است. در سال­های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ همزمان با افت شدید تولید خودرو، واردات قطعات به کشور نیز به شدت افت کرد و تقریبا به نصف سال های قبل رسید. البته این مسئله بدین معنی نیست که کاهش تولید خودرو الزاما باعث کاهش واردات قطعات به کشور شده است، بلکه بر عکس این امر بیشتر محتمل است که به دلیل تحریم و مشکلات در گشایش LC  و سوئیفت مالی و عدم پایبندی شرکت­های فرانسوی طرف قرارداد، امکان واردات قطعات و تولید بیشتر خودرو وجود نداشته است.

 

تاثیر کیفیت قطعات بر روند صنعت در ایران

در چند سال گذشته و در شرایطی که ایران با تحریم مواجه شده بود، صنعت قطعه‌سازی ما دچار مشکلات بسیاری شد. این تحریم‌ها برکیفیت محصولات اثر سوء گذاشت. در حال حاضر نیز نیاز به تولید قطعات با کیفیت و همچنین مشارکت این صنعت در تولید خودروهای جدیدی که قرار است وارد بازار شوند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. این صنعت، به‌دلیل نیاز همه‌روزه خودروسازی به قطعات باکیفیت دارای ظرفیت بسیار بالایی برای سرمایه‌گذاری است. سهم صنعت قطعه‌سازی در ارزش افزوده کل صنعت، به تنهایی ۹‌درصد است. این سهم، نشان از اهمیت بالای قطعه‌سازی در بهبود روند و کیفیت صنایع داخلی دارد که با سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی صحیح وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌تواند باعث افزایش سهم در تولید ناخالص ملی شود.

 

اهمیت بلبرینگ صنعتی مرغوب در کیفیت صنایع ایران

بلبرینگ­ها قطعاتی حساس و پرکاربرد در صنعت هستند که کیفیت هرچه بیشتر آنها می­تواند تاثیر مستقیم بر روی کیفیت محصول نهایی داشته باشد. اگر بلبرینگ­ها در حین کار دچار مشکل شوند، یا به خوبی کار نکند، کل سیستم دچار اختلال شده یا به طور کلی از کار می ایستد؛ چرا که بلبرینگ صنعتی با کیفیت هر حرکت دوار بدون اصطکاک و بدون لرزش، آسیب و شکست قطعات را تضمین می­کند. در ایران، صنایع مختلفی وجود دارد که به تولید محصولات مختلف می‌پردازند. برخی از صنایع مهم ایران شامل صنایع نفت و گاز، صنایع خودروسازی، معدن، صنایع فولاد و نورد فولاد، صنایع پتروشیمی، صنایع الکترونیک و دستگاه‌های الکتریکی، صنایع غذایی و کشاورزی، صنایع داروسازی و صنایع ساختمانی می‌باشد.

 

صنعت خودرو سازی در ایران

صنعت ماشین سازی در ایران بعد از صنعت پتروشیمی یکی از صنعت­های بزرگ می­باشد. براساس داده‌های انجمن بین المللی تولیدکنندگان اتومبیل‌، ایران در سال 2016، 1.16 میلیون دستگاه خودرو تولید کرده است که از این تعداد 1.07 میلیون خودروی سواری و 90 هزار کامیون است که نسبت به سال گذشته 18.6 درصد افزایش داشته و از نظر میزان تولید در رده شانزدهم جهان قرار دارد. از سال 2011 تا 2015، ایران از نظر تولید خودرو در رتبه‌های سیزدهم، هجدهم، بیستم، هجدهم و شانزدهم در جهان قرار داشته است. علاوه بر اینها واردات قطعات خودرو یکی از تجارت­های پر سود در ایران است که البته مقصد بیشتر این محموله‌هایی که وارد ایران می­شوند شرکت­های تولیدکنند­ه قطعات خودرو و خودرو سازان می­باشد.

بلبرینگ خودرویی از پرکاربردترین قطعات

قطعات صنعتی پرکاربرد مانند بلبرینگ، یاتاقان و تسمه در دستگاه‌های صنعتی و صنعت ماشین سازی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. این قطعات با سایش کمتر و کاهش اصطکاک، عمر مفید و کارایی سایر قطعات را بهبود می‌بخشند. بلبرینگ خودرویی، به عنوان یک قطعه پرکاربرد در صنعت خودروسازی، در کاهش اصطکاک و سایش بین قطعات مختلف نقش شایانی دارد. با کاهش سایش و اصطکاک بین قطعات، در طولانی مدت عمر مفید قطعات دیگر نیز افزایش می‌یابد. همچنین، استفاده از بلبرینگ­ها و یاتاقان با کیفیت بالا، می‌تواند خرابی ناگهانی قطعات را به شدت کاهش دهد. تسمه نیز از دیگر قطعاتی است که در دستگاه‌های صنعتی و خودرو کاربرد دارد. استفاده از تسمه با کیفیت و مناسب، می‌تواند به تثبیت قطعات و جلوگیری از سایش زائد در دستگاه‌ها کمک کند. همچنین، تسمه با کیفیت بالا، می‌تواند نیروها را به طور صحیح توزیع کرده و از خرابی ناگهانی قطعات جلوگیری کند.

امیدواریم مطالب ارائه شده برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.

pasargad...
ما را در سایت pasargad دنبال می کنید

برچسب : صنعت, نویسنده : pasargad parsdoost بازدید : 6 تاريخ : دوشنبه 11 تير 1403 ساعت: 16:38